Zastosowanie rur z polipropylenu

Zalety rur z polipropylenu są na tyle oczywiste, że nikt nie kwestionuje "ustawiania bez wkładania", pytanie jest na innej płaszczyźnie - "które należy umieścić -" te, te lub... ". Oczywiście, rynki o potężnym potencjale, takie jak Rosja, są rozwijane przez firmy o bardzo różnych ofertach: asortyment, jakość, ceny itp. Stopniowo wyłania się sylwetka branży, w której każdy punkt oceny został zdobyty przez konkurentów i jednoznacznie określa rozmiar tortu. która trafia do każdego z nich. Spróbujemy z takimi oczami przyjrzeć się rosyjskiemu rynkowi rur polipropylenowych.

Po pierwsze, definiujemy kryteria oceny takiego prostego, ale nie całkiem "oczywistego", lub dokładniej, nie całkiem "przejrzystego" klienta, takiego jak rury z polipropylenu. Dlaczego tak tajemniczy? Tak, ponieważ jakość rury jest ważna dla użytkownika, ujawnia się po długotrwałej eksploatacji i wcale nie jest wyraźnie widoczna w firmach reklamowych producenta. Tutaj zasada "poczekamy i zobaczymy" powinna zawsze działać. A ponieważ na naszym rynku rury PP od ponad 20 lat możemy wyciągnąć wnioski. Najważniejsze jest już jasne - metalowe rury odchodzą w zapomnienie, ponieważ zawodnik jest wyraźnie silniejszy.

Wytrzymałość rur z polipropylenu

Każde zwycięstwo na rynku towarowym to obecność korzyści określonych przez słabości konkurenta. W rurach z polipropylenu takie są:

  • brak korozji w zasadzie, ponieważ materiał jest chemicznie obojętny;
  • znacząca przewaga wagi - do 9 razy;
  • całkowite zwycięstwo nad "wędrującymi prądami", które niszczą metalowe rury;
  • gładka powierzchnia wewnętrzna, dzięki czemu podczas pracy nie ma blokad;
  • łatwość instalacji;
  • podczas pracy malowanie nie jest wymagane;
  • wytrzymałość do 50 lat - metalowe rury "nie żyją tak długo".

Tak określono listę korzyści, dla których konsument wybiera rurę PP. Teraz pozostaje określenie producentów, którzy oferują nam te produkty.

Rynek rur polipropylenowych

Zwykle producenci wszelkiego rodzaju produktów są uważani za przedstawicieli niektórych krajów. W tym podejściu rury PP na naszym rynku są szeroko reprezentowane przez takie kraje:

  1. Niemcy tradycyjnie są silnym dostawcą produktów i materiałów dla przemysłu chemicznego.
  2. Republika Czeska rozwija również nowoczesne technologie i produkcję materiałów budowlanych.
  3. Turcja szybko zyskuje impet w obszarach związanych z rynkiem konsumenckim, jakość nie zawsze jest najlepsza, ale są też firmy, które cieszą się prestiżem.
  4. Chiny - dostawca dowolnych produktów, w dowolnych obszarach i dla każdego konsumenta - odbywa się kosztem taniości, ale czasami wykazuje dobre cechy towarów, chociaż zawsze potrzebujesz "oko i oko".
  5. Rosja jest nowym uczestnikiem rynku, który szybko zwiększa swoje moce produkcyjne wraz z poprawą jakości produktów.

Niemieckie rury

Wśród niemieckich marek najbardziej znane są Banninger, Akwatherm, Wefatherm i Rehau. Banninger jest znany ze swoich plastikowych rur na całym świecie. Od momentu założenia firmy obrano kurs na obiecujące potrzeby rynku, dzięki czemu można wyprzedzić konkurencję produktami o najwyższej jakości.

Kluczem do doskonałej wydajności produktu są pierwszorzędne surowce i wysoki poziom technologii produkcji. Zakres zastosowań jest charakterystyczną cechą wysokiej klasy produktów: produkcji przemysłowej, napędów pneumatycznych, systemów grzewczych i wodociągowych, nawadniania, rekultywacji terenu - to wszystkie rury polipropylenowe niemieckiej firmy Banninger.

To samo można powiedzieć o innych niemieckich firmach na naszym rynku - Akwatherm, Wefatherm i Rehau. Jest to tradycyjnie wysokiej jakości produkt bez żadnych reklamacji. Cena jest wysoka, ale nie w skali, jak Mercedes przed Zhiguli. Ci, którzy nie oszczędzają na meczach, wybierają niemieckiego producenta rur polipropylenowych.

Czeskie rury

Republika Czeska na rynku rosyjskim od dawna jest znanym producentem wyrobów z tworzyw sztucznych ECOPLASTIC i FV-Plast. Gama rur PPR ECOPLASTIC składa się z całkowicie plastikowych PN 10, PN 16, PN 20 oraz wielowarstwowych PN 20 o nazwie ECOPLASTIC STABY. Uzupełnieniem jest pełna gama okuć. Zakres rur czeskich producentów obejmuje całą gamę rur grzewczych i wodnych, dla systemów otwartych i zamkniętych w budownictwie cywilnym i przemysłowym, w tym w ogrzewanych podłogach.

Tureckie rury

Tureckie rury znane są od producentów TEBO, Pilsa, Valtek, Vesbo, FIRAT itp.

Rury TEBO są dostępne w zakresie średnic 20-160 mm. W asortymencie znajdują się również rury polipropylenowe wzmocnione włóknem szklanym. Ogólna ocena specjalistów TEBO to "klasa średnia". Wykorzystywane do zaopatrzenia w ciepło i wodę, w tym i do celów przemysłowych. Ponadto są często wykorzystywane do transportu dużej listy substancji chemicznych.

Turecki producent Pilsa produkuje produkty, które są trwałe, trwałe i elastyczne, dzięki czemu są wykorzystywane w systemach zaopatrzenia w wodę. Jeśli podczas instalacji przestrzegane będą zalecenia producenta, przewody na tych rurach będą obsługiwane bez reklamacji. Rury te nie mogą być stosowane w systemach zamkniętych iw temperaturach powyżej 95 stopni Celsjusza.

Tureckie rury Valtek i Vesbo w niskiej cenie są wysokiej jakości, ale wadą jest skromny wybór okuć - te małe rzeczy, bez których okablowanie nie jest możliwe.

Chińskie fajki

Chiński producent produktów z polipropylenu Blue Ocean jest spółką zależną brytyjskiej firmy i produkuje różnorodne produkty dobrej jakości. Szczególnie instalatorzy lubią doskonałą plastyczność materiału, co wpływa na jakość spawania rur polipropylenowych. Jest tylko jedna wada rur tego producenta - mają one zewnętrzną średnicę rury, ale nie ma to wpływu na wyniki.

Innym znanym chińskim producentem rur z tworzyw sztucznych jest Dizayn. Wzmocnione rury tego dostawcy wymagają usuwania podczas spawania, co upraszcza instalację. Rury polipropylenowe DIZAYN pewnie zajmują swoją niszę na rynku, a wskaźniki jakości ich produktów są porównywalne z wiodącymi europejskimi producentami, ale za niższą cenę.

Rosyjskie fajki

W wyścigu o prestiż rur, Rosja nie była pierwszą, która się dołączyła, a okres dominacji konkurentów wszystkich pasów, ale poprzez manewry polityki cen i poprawy technologii, jest możliwe, aby powoli pozyskać kupującego. Przed nami jeszcze dużo pracy, ale początek już się rozpoczął. Cieszę się, że według niektórych wskaźników rosyjskie rury wykazują znacznie lepszą charakterystykę niż najbliższy konkurent - chiński producent, aw niektórych przypadkach naciskał zarówno na tureckich, jak i czeskich odpowiedników, ale po niższych cenach.

Wśród tych, które stały się znane, według rankingu, są rosyjskie lub wspólne przedsięwzięcia:

Produkty wytwarzane przez rosyjskie rury PP mają wszystkie zalety charakterystyczne dla tego rodzaju produktu. Można mieć tylko nadzieję, że będziemy mieli urlop... i już wkrótce.

Opinie konsumenckie

Jak wybrać spośród wielu ofert, które nigdy nie będą żałować. Cóż, oczywiście... reklama. To nasz pierwszy doradca, jeśli nie wiedzieć, że zadaniem reklamy jest sprzedaż nawet śniegu w środku zimy. Nie po to, żeby mnie uszczęśliwić, ale żeby sprzedać mi produkt, na szczęście, jak to mówią, pod innym adresem. Wierzymy w reklamę i często jest to tylko posunięcie marketingowe sprzedającego. A jednak istnieje wyjście - jest to informacja zwrotna od użytkownika. W końcu nie ma większego autorytetu niż historia "od doświadczonego". Tak też. Poniżej kilka opowiadań od tych, którzy już używają rur polipropylenowych od ponad roku lub instalują takie rury przez cały czas.

Wzmocniona rura PPR zainstalowana na bańce grzewczej idzie, jeśli nie zawsze, to przynajmniej bardzo często. Powodem jest różny współczynnik rozszerzalności aluminium i polipropylenu oraz ciśnienie w rurze, które jest większe, im wyższy dom. Moja rada - nie przejmuj się zbrojonymi rurami i ich dokładnym wyborem. Lepiej jest wziąć niezbrojonego polipropylenu o 20 barach - to będzie dobry margines bezpieczeństwa, ponieważ ciśnienie w układzie rzadko przekracza 6 barów. Nie powiem o tym Chińczykom, ale Turcy trzymają się z hukiem.

Nie ma żadnych problemów z zimną wodą, ale na gorącym rurociągu trzy lata później zauważyłem obrzęki, dość małe, ale wciąż. Kapitan usług mieszkaniowych i usług komunalnych zaleca zmniejszenie przepływu chłodziwa przy wejściu do akumulatora. Na koniec ustaw termostat na akumulatorze. Trudno teraz coś powiedzieć, poczekać i zobaczyć, ale logika istnieje. Pipe Ecoplast, trochę jak w Czechach. Brak innych komentarzy. Na początku przeciekał na połączeniach - chodziłem z kluczami i wszystko rosło razem.

Podczas instalacji ogrzewania chciałem wybrać fajkę, Turcy-Czesi. Za radą instalatora wziął niemieckie rury Rehau. Droższy, ale nie na próżno. Towarzysz ma tureckiego Valtka, ponieważ jest na wulkanie, choć istnieją pewne szczególne powody, takie jak nie - małe obrzęki, ale wiem, kiedy stają się duże, chociaż znane arcydzieła uspokajają - "jeśli cokolwiek się stanie, to nie będzie wkrótce".

Ocean Chiński utrzymuje się od prawie 10 lat i wszystko jest w porządku. Ale baterie nigdy nie są gorące, a podczas instalacji matrycy zaleca się ostrożniej, nie pamiętam, ale oni wywarli największy nacisk. Nie ma problemów z zimną rurą. Dom znajduje się obok linii kolejowej, przez 10 lat wcześniej, rura była zjadana przez prądy w ziemi, a teraz nie ma znaków - prawdopodobnie plastik nie jest trawiony.

Czy warto wspomnieć o Valteku?

Polecane wpisy

Aby publikować wiadomości, utwórz konto lub zaloguj się

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby dodać komentarz.

Utwórz konto

Zarejestruj się w naszej społeczności. To bardzo proste!

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się do systemu.

Lub zaloguj się za pomocą jednej z tych usług.

Google zaleca

Nasze rekomendacje

Testowe piły testowe SCW 22-A i SCM 22-A

Sano opublikował artykuł w artykule "Sprzęt i wyposażenie", 24 grudnia 2012 r

Akumulatorowa wiertarka udarowa TE 30-A36

Sano opublikował artykuł na temat instrumentu i wyposażenia, 29 kwietnia 2013 r., Artykuł

Jak wyciąć zawiasy w drzwiach wewnętrznych.

Sano opublikował artykuł w School of Repair, 15 czerwca 2007 r., Artykuł

Domek w lesie: jako artysta Igor Shubin przekształcił działkę leśną. Layfkhaki dla letnich mieszkańców

KGB opublikował artykuł w Country House, Dacha, wtorek o 08:49, artykuł

Pistolet do montażu gazu HILTI GX 120

Sano opublikował artykuł w artykule "Sprzęt i wyposażenie" z 11 marca 2012 r

Domowe obudowy na szlifierce na diamentowy kubek lub szczotki

FugenFührer opublikował wpis na blogu na blogu FugenFührer, 13 lutego 2017 r., Wpis na blogu

Montaż sufitu płyty gipsowo-kartonowej

andral opublikował temat w Plasterboard Ceilings, 17 stycznia 2005, temat

Jak najlepiej zrobić partycję z płyt gipsowo-kartonowych

Sander opublikował temat w pracy z płytą gipsową, 3 marca 2005 r., Temat

Polipropylen Turcja / Chiny / Rosja (Strona 1 z 3)

Strony 1 2 3 Dalej

Musisz się zalogować lub zarejestrować, aby opublikować odpowiedź.

Stanowiska od 1 do 15 z 41

Motyw # 1 z Justina 06-07-2015 15:22:33

  • Justin
  • Dedykowane
  • Rejestracja: 09-08-2010
  • Posts: 196

Temat: Polipropylen Turcja / Chiny / Rosja

Krótko o sobie i motywach tworzenia tego tematu.
Reprezentuję firmę LLC "PolimerTorg" dostawa rur polipropylenowych. Zawory odcinające. Prysznice. Wanny akrylowe.

Teraz o motywach:
1. Wielkie pragnienie spotkania się z instalatorami naszego miasta.
2. Poprzez dialog, aby dojść do wzajemnie korzystnej współpracy.
3. W przyszłości planuję stworzyć platformę w Internecie, gdzie spróbuję połączyć wszystkie nawiązane kontakty z portfolio instalatorów (kto jest zainteresowany i kto chce pomóc, coś zasugerować, napisać swoje przemyślenia, napisać osobiście, chętnie rozmawiać na ten temat).
4. Pomoc w wyborze populacji.

Dziś rynek w Kostromie jest wypełniony wszelkiego rodzaju rurami polipropylenowymi.
1. Turcja
- Dizayn
- Plastherm
- Tebo

2. Chiny
- RBK
- Valtec
- niebieski ocean
- meerplast

3. Rosja
- Formul to jest Valfex jest ustawiony jako turecki
- Polytec
- fd
- Fusitek

Właściwie, chciałbym poznać Twoją opinię na temat niektórych producentów.
Przede wszystkim zwróć uwagę przy wyborze materiałów. Jakie problemy wystąpiły podczas instalacji.
Proponuję następujący format: Krótko o sobie, reklamy są mile widziane i dzielimy się naszym doświadczeniem.

Jakie rury do wyboru są polipropyleny: oszczędność bez utraty jakości

Jakie rury polipropylenowe do wyboru - to pytanie jest zadawane przez każdego użytkownika, który zdecyduje się wybrać produkty wykonane z polipropylenu, po rozpoczęciu budowy lub naprawy istniejącego systemu hydraulicznego. Nie zgub się w różnorodności producentów rur z polipropylenu pomoże nasz artykuł. Oferujemy również krótki opis produktów w kategorii ceny budżetowej dla tych, którzy chcą oszczędzać, nie rezygnując z jakości.

Wybierając rury, można zaoszczędzić pieniądze i uzyskać produkt wysokiej jakości.

Jakie rury wybrać?

Podajemy ocenę opartą na recenzjach zarówno właścicieli mieszkań i domów wiejskich z zainstalowanymi rurami polipropylenowymi, jak i samych instalatorów, w całości:

  1. Produkty wyprodukowane w Niemczech:
  • Banninger;
  • Akwatherm;
  • Wefatherm;
  • Rehau Charakterystyka każdego z nich w artykule "Niemieckie rury polipropylenowe".
  1. Czeskie rury pewnie zajęły drugie miejsce:
  • EKOPLASTYCZNY;
  • FV-Plast (można je znaleźć w artykule "Czeskie rury polipropylenowe").
  1. Trzecie miejsce jest tańsze i nieco gorsze w jakości produktów z Turcji (w sekcji "Tureckie rury z polietylenu" poniżej):
  1. Chiny nie są zadowolone z jakości, wyjątkiem jest marka
  1. Wreszcie opcja budżetu - produkty rosyjskie:
  • PRO AQUA;
  • RVK;
  • Heisskraft;
  • Santrade;
  • Politek (recenzje na temat bardziej popularnych producentów w artykule "Rosyjskie rury polipropylenowe").

Przejdźmy więc do rozważań na temat produktów z tureckiego i chińskiego polipropylenu.

Tureckie rury

Rury TEBO

Rury wyprodukowane za pomocą znaku towarowego TEBO mają średnicę 20-160 mm. Rury te są dostępne na rynku w szerokim zakresie, co pozwala na instalację systemów zaopatrzenia w ciepło i zaopatrzenia w wodę dla celów przemysłowych. Tureckie rury polipropylenowe dobrze radzą sobie z transportem szeregu agresywnych chemikaliów.

Rury TEBO są z powodzeniem stosowane od wielu lat w celu dostarczania wody i ciepła. Szeroka gama produktów firmy TEBO to linia rur polipropylenowych PN10, PN20 przeznaczonych do systemów wodociągowych. Firma zajmująca się instalacją systemów dostarczania ciepła w budynkach produkuje rury wzmocnione aluminium lub włóknem szklanym. Przydatność rur, według opinii, jest uważana za "klasę średnią". Wielu mistrzów przez długi czas nie miało problemów z TEBO.

Pojawienie się rur TEBO

Rury Pilsy

Rury polipropylenowe Pilsa produkowane w Turcji różnią się od innych rur odpornością na zużycie, trwałością i elastycznością. Właśnie to pomaga z powodzeniem używać ich w systemach:

  • dostarczanie ciepła;
  • dostarczanie gorącej wody;
  • zimna woda.

Po zainstalowaniu na doprowadzeniu ciepła do rur zbrojonych PN20, na zasilaniu ciepłą wodą - PN20, oraz na dostawie zimnej wody - PN10, wszystkie produkty będą trwać długo, a przez kilka lat nie będą ci dokuczać żadne problemy związane z ich działaniem. Podczas ich instalowania należy przestrzegać wszystkich zaleceń producenta. Na przykład rury Pils nie muszą być zamurowane, a kocioł musi być tak zainstalowany, aby układ nie wywierał ciśnienia przekraczającego 95 stopni.

Niektóre przeglądy wskazują na wady: najczęściej rury Pilsa i Firat mają owalność rury, a z jednej strony, podczas czyszczenia, aluminium często pozostaje do wyczyszczenia.

Pils jest wykonany z wysokiej jakości polipropylenu

Tureckie rury Valtek i Vesbo

Rury Wesbo produkowane przez Novaplast - Turcja są wysokiej jakości, ale jednocześnie ich cena jest stosunkowo niska. Ale wybór elementów kształtowych jest dość skromny, chociaż można to uznać za jedyną wadę. Rury Vesbo są szeroko stosowane.

Rodzaje rur Wesbo

VALTEC, produkująca kształtki polipropylenowe z polipropylenu, którego marka to PP-R 100, czyni produkty bardziej niezawodnymi i trwałymi. Tureckie rury VALTEK mają kształt okrągły, a folia jest idealnie wyrównana, ponieważ instalatorzy twierdzą, że używają produktów.

Zalety rur VALTEC

Rurki z jodły

Rury i kształtki tureckiej rury PPRC są produkowane zgodnie z normami. Firma od wielu lat jest liderem. Według opinii klientów, rury z tworzyw sztucznych firmy Firat okazały się doskonałe - w ciągu kilku lat ich eksploatacji nie pojawiły się żadne problemy techniczne. Tureckie rury są bezpretensjonalne i łatwe w użyciu - nie rdzewieją, więc nie trzeba ich malować. Jedyną wadą takich rur jest za wysoki współczynnik rozszerzalności podczas ogrzewania, przy czym po zamontowaniu w rurze gorącej wody może prowadzić.

Wygląd rur Firat

Kalde - tureckie rury

Rury Kalde z Turcji są często porównywane do Ecoplastics, chociaż różnią się od nich, ponieważ rury te mają ciągłą powłokę aluminiową, podczas gdy Ecoplastics są perforowane, to znaczy z otworami, wewnętrzna warstwa z tworzywa sztucznego jest szara, a Ecoplastics jest podobna do polietylenu z bielą cień, półprzezroczysty.

Według opinii klientów, rury Calde wykonane z polipropylenu są gorsze niż rury Wavin, ponieważ ich materiał jest bardziej elastyczny i miękki, nie ma perforacji na warstwie aluminiowej, w wyniku czego może oderwać się od tworzywa sztucznego. Ponadto, w porównaniu z warstwą perforowaną, warstwa ciągła traci.

Podczas prowadzenia niewłaściwej instalacji takich rur są pokryte pęcherzykami. Rury tego typu nie mogą być unieruchamiane w ścianach, należy je układać tylko na górze.

Rodzaje rur Calde

Rury Jakko

Firma Jakko produkuje dość szeroką gamę produktów. Opinie konsumenckie na ich temat są nieco inne.

Instalatorzy chwalą rury wzmocnione włóknem szklanym, które pokazały się z dobrej strony podczas lutowania.

Jednak niektórzy z nich zauważyli obrzęk podczas używania Jacque'a w wiązaniu kotłowni. Zwłaszcza płynące stawy zwykle pojawiają się w przypadku instalatorów z niewielkim doświadczeniem. Jednocześnie, przy stosowaniu produktów w systemach zaopatrzenia w zimną wodę, takich problemów nie zaobserwowano w ogóle.

Podczas instalowania długich (około 9-metrowych) odcinków rur Jacota, produkty mają tendencję do zwisania, pomimo faktu, że producent w specyfikacjach technicznych twierdzi, że minimalna ekspansja liniowa.

Ostatnią wadę można rozwiązać, instalując kompensatory na długich odcinkach, mniej więcej co 4 metry.

Produkty marki Jakko

Rury DIZAYN

Rury zbrojone Dizayn produkcji Turcji dostarczane są w szerokim asortymencie. Rury te nie wymagają usuwania izolacji, co pozwala uprościć instalację i demontaż systemów zimnej wody i ciepłej wody. Ze względu na specjalną technologię produkcji rur, materiał i koszty czasowe potrzebne do przygotowania sprzętu do lutowania, liniowe rozszerzanie termiczne są zmniejszone. Ponadto ta technologia ma bardziej estetyczny wygląd.

Niemal każda osoba, która nie ma żadnych umiejętności, może po prostu zainstalować rurkę z polipropylenu, po prostu próbując kilka razy. Rury z polipropylenu DIZAYN (DESIGN) zajmują godne miejsce na rynku rosyjskim, co wynika ze wskaźników jakości rur, które nie ustępują produktom czołowych europejskich producentów, a także niskim cenom.

Wzmocniona rura Dizayn

Według opinii klientów, rury są dobrej jakości, ale konieczne jest przestrzeganie technologii instalacji, a także ich ochrona na zewnątrz.

Rury z polietylenu, produkcja Chiny

Błękitny ocean

Blue Ocean International Industrial Group, spółka zależna Wielkiej Brytanii, Qingdao Blue Ocean, New High Technology Co., Ltd., produkuje dobrej jakości rury i armaturę polipropylenową.

Według kupujących, rury te są lutowane idealnie. Dysze do lutownicy różnią się nieznacznie od zaokrąglenia umieszczonego po wewnętrznej stronie dyszy, co umożliwia lepsze spawanie warstw PP nad warstwą aluminium. Jedyną wadą rur Blue Ocean jest błąd samych rur w średnicy zewnętrznej, nieco tańczący. Dzięki połączeniom z chińskiej rury Blue Ocean połączone bez problemów. Jeżeli ekoplastik zostanie porównany z tymi rurami, wówczas przegrywają, ponieważ topnieją nieco gorzej. W recenzjach instalatorzy zauważają, że są ciasno włożeni do lutownicy, a czerwona linia nie jest dokładnie narysowana, praktycznie w kształcie spirali, więc niemożliwe jest lutowanie dokładnie wzdłuż niej - tylko dla oka.

Asortyment Blue Ocean

Inne części oceny:

Mamy nadzieję, że nasza opinia okaże się przydatna. Rury Peshtan, które nie są uwzględnione w rankingu, są dostępne pod linkiem "Peshtan Serb pipes".

Właściwości i zakres zastosowania rur polipropylenowych Valtec

Rury z polipropylenu stopniowo wyciskają produkty metalowe (stal, żeliwo, miedź, aluminium) z półek sklepowych. Specjalna kompozycja stosowana do produkcji takich rur ma dobre właściwości użytkowe i wiele zalet. Wśród bogatego asortymentu w rankingu liderów, znak towarowy Valtec (kraj producenta to Włochy) z pewnością trzyma się. Produkty zagranicznej marki są bardzo popularne na rynku rosyjskim.

Krótko o firmie i produktach

Włoska marka rozpoczęła działalność w 2002 roku iw krótkim czasie zyskała popularność i zapotrzebowanie nie tylko w Europie, ale także daleko poza jej granicami. Firma specjalizuje się w produkcji instalacji hydraulicznych do organizacji systemów kanalizacyjnych i systemów wodnych.

W ciągu ostatnich 8 lat firma produkuje rury z polipropylenu. Aby osiągnąć doskonały wynik, specjaliści używają wysokiej jakości surowców, innowacyjnego sprzętu i nowoczesnych technologii. Proces jest kontrolowany na całej szokującej produkcji.

Szeroka gama produktów pozwala kupującemu wybrać idealny materiał (w zależności od celu). Głównym kryterium, które przywiązuje się do pracowników firmy Valtec, jest właściwy stosunek ceny rozsądnej do europejskiej.

Każdy produkt powyższej marki w pełni spełnia wszystkie niezbędne wymagania, co potwierdzają certyfikaty i dokumentacja. W katalogu produktów znajdziesz zawory, urządzenia pomiarowe, filtry, elastyczne połączenia i wiele innych.

Specyfikacje techniczne

Szeroki wybór rur polipropylenowych Valtec w pełni spełnia standardy GOST. Odporność na negatywne efekty zewnętrzne zapewnia uniwersalna i innowacyjna modyfikacja polimeru (PP-R typ 3). W katalogu produktów znajdziesz produkty przeznaczone do różnych zadań.

Istnieją dwie główne grupy produktów.

  • Integralny. Przeznaczone są do dekoracji systemów zaopatrzenia w zimną wodę, a także do dekoracji systemów niskotemperaturowych.
  • Złożony. Produkty o wysokiej odporności na temperaturę ze względu na wzmocnienie folią aluminiową lub włóknem szklanym. Ich średnica może wynosić od 20 do 90 milimetrów.

W procesie montażu elementów stosowana jest technika zgrzewania stykowego. Nie da się również obejść bez specjalnych kształtek zaprojektowanych specjalnie do mocowania rur polimerowych Valtec. Właściwie przeprowadzony proces instalacji jest kluczem do długiego systemu serwisowego.

Zalety i wady rur Valtec

Aby w pełni ujawnić cechy produktów z polipropylenu, należy zapoznać się z ich zaletami i wadami. Na początek przyjrzyjmy się zaletom produktów włoskiego producenta.

Żywotność

Rury z polipropylenu będą działać harmonijnie i bez przerw przez 50 lat, pod warunkiem przestrzegania wszystkich zasad działania i dobrze wykonanej instalacji. Trwałość zapewniają najwyższej jakości surowce, staranna kontrola i umiejętności profesjonalistów.

Odporność

Rury włoskiej marki mogą pochwalić się doskonałą odpornością na różne związki chemiczne i inne czynniki drażniące. W ogóle nie boją się korozji. Ze względu na odporność na agresywne środowiska, produkty mogą być stosowane w przemyśle i przemyśle.

Warto również zwrócić uwagę na odporność elementów na szeroki zakres temperatur i ciśnienie w systemach inżynierskich.

Tekstura

Producenci zadbali o wygodną i praktyczną wewnętrzną powierzchnię rury. Ta charakterystyka nie pozwala na gromadzenie się małych cząstek i gromadzenie się w elementach systemu zaopatrzenia w wodę, co jest typowe dla rur metalowych.

Przyjazność dla środowiska

Pomimo tego, że w procesie produkcji wykorzystywane są sztuczne materiały i różne związki chemiczne, polipropylen jest przyjaznym dla środowiska materiałem, który jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Dzięki tej charakterystyce rury można bezpiecznie stosować do transportu wody pitnej, ponieważ w kontakcie z powierzchnią rur ciecz nie zmienia swoich właściwości chemicznych ani fizycznych.

Lekkość znacznie upraszcza nie tylko transport produktu, ale także jego instalację. Niska waga pozwala na samodzielne przeprowadzenie instalacji (bez użycia specjalnych narzędzi i zaangażowania specjalistów).

Funkcjonalny

Rury polipropylenowe włoskiego producenta mają szeroki zakres zastosowania. Mogą być stosowane nie tylko do standardowych konstrukcji kanalizacyjnych i wodno-kanalizacyjnych, ale także do różnych rodzajów ogrzewania, między innymi do ogrzewania podłogowego i okablowania grzejników.

Przeciw

Aby uzyskać szczegółową koncepcję powyższego produktu, konieczne jest zapoznanie się nie tylko z pozytywnymi, ale również z negatywnymi cechami.

Większość ekspertów uważa, że ​​nie ma praktycznie żadnych wad w rurach polipropylenowych, jednak istnieją pewne wady.

  • Konieczne jest przestrzeganie danych operacyjnych określonych w instrukcji (dokumentacji technicznej), a mianowicie: optymalnego ciśnienia, maksymalnej i minimalnej temperatury.
  • W niektórych przypadkach konieczne staje się przetwarzanie modyfikacji za pomocą narzędzia końcowego. Dodatkowe wysiłki komplikują i przedłużają proces instalacji.

Przez pojawienie się produktu jest prawie niemożliwe, aby określić jego jakość. Przed zakupem konieczne jest zapoznanie się z charakterystyką działania produktu i jego właściwości chemicznych. Jeśli dokonasz wyboru na rzecz oryginalnych produktów marki Valtec, nie powinieneś martwić się praktycznością i jakością.

Zakres

Szybko rosnąca popularność rur z tworzyw sztucznych wynika nie tylko z wielu zalet, ale także z szerokiej gamy zastosowań. Produkty polipropylenowe są szeroko stosowane w różnych dziedzinach nauki, przemysłu i rolnictwa. Nie zapomnij również o użytku w domu.

Głównym zastosowaniem rur wykonanych z polipropylenu jest transport wody o różnych temperaturach, a także dostawa substancji sypkich i gazowych, które nie są w stanie zniszczyć polimeru (główny element tworzący rury). Często rury z tworzyw sztucznych są używane do umieszczenia włókien optycznych lub przewodów elektrycznych.

Według statystyk większość systemów kanalizacyjnych w Rosji (ponad 70%) jest wyposażona w rury polipropylenowe. Są zastępowane przez metalowe elementy, które zużywają się znacznie szybciej.

Wzmocnienie rur polipropylenowych za pomocą aluminium lub włókna szklanego?

Dokonałem napraw. master zalecane rury polipropylenowe. Zrobili układ łazienki i kuchni. Później dowiedziałem się, że wzmocnienie tych rur wykonane jest z włókna szklanego. Znakowanie rur Valtec PP-Fiber. Inny znany mi znajomy powiedział, że rury te nie pasują do wspólnego systemu zaopatrzenia w wodę, który rzekomo był takim wzmocnieniem tylko dla daczy. Bałem się, że te rury mogą pęknąć w każdej chwili i powinny być monitorowane. Uważa on, że trzeba ułożyć rury polipropylenowe wzmocnione aluminium, próbowałem złamać rurę rękami - przycisnąłem ją do podłogi i zepsułem. Po tym doświadczeniu poczułem się nieswojo - naprawa została wykonana - a rury wydają się słabe. Co sądzisz o tych rurach?

Kapitan jest wyraźnie reasekurowany Ogólnie rzecz biorąc, zgodnie z zasadami dla zimnej wody, rury PP są niewzmocnione (trzymają 10 barów), kładą wzmocnione rury na gorącej wodzie (mają już 20 barów), ja sam widziałem, jak były nierówności na aluminiowej rurce, to nie jest dobre, fajki Valtek są dobre i jeśli producent sam pozwala im na ciepłą wodę lub ogrzewanie, dlaczego nie mielibyśmy mu ufać? Aluminiowe wzmocnienie może być wewnętrzne (nowoczesne rury) i zewnętrzne (sprzedawcy nie mogą się ich pozbyć). al Warstwa Uminium przed spawaniem rur).

Głupio możliwe i. no cóż jeśli jest tak przerażający, zainstaluj regulatory ciśnienia i zmniejsz ciśnienie w rurach do 2-3x kg przy całkowitym ciśnieniu w pionie 5-9 kg.

Rury wzmocnione włóknem szklanym są bardzo delikatne (szczególnie na zimno), ale sądząc po napisach na rurze, wytrzymują 20 (lub 25) atm w temperaturze 20 * C i 10 atm w 95 * C. Sądząc po tym, że układ jest wykonany w łazience i w kuchni, to nie jest ogrzewanie. Zbrojenie rur z tworzywa sztucznego wykonuje się w celu uzyskania warstwy przepuszczalnej dla tlenu, a nie w celu wzmocnienia rury. Zasilanie wodą odbywa się za pomocą niezbrojonej rury PN20. Spróbuj go złamać, jest silniejszy. Jeśli zrobiłeś wszystko, zostały przetestowane i używasz go przez długi czas, wtedy nie możesz się martwić.

to, co ci się przydarzyło, twoja znajoma, to nieprawda, ponieważ oznacza to, że nic nie można zrozumieć, ale możesz cokolwiek zepsuć.

Królestwo Niebieskie, stary mistrz powiedział mi, że panowie mają życie podobne do ptaków: "Cały czas srają na dnie, gryzą wyższe". Fakt, że złamałeś rurę z włóknem szklanym, jak opisałeś, i możesz ją złamać przy pomocy aluminiowej folii, nie jest na ogół wskaźnikiem ani nawet eksperymentem dla tych rur. Po prostu nauka rozwija się, w zasadzie istotą tej całej bajki jest to, że polipropylen z włóknem szklanym będzie pasował i nie powinieneś się martwić, osobiście nie znam Valtec PP-Fiber, nie mam doświadczenia w pracy z nim, nie mogę go polecić. Z poważaniem.

Założę się, że stanie się to pod ręką, a raczej, że sprzedają się w sklepach, nic nie zostało rozdarte na 12 lat. Nie martw się, może płynąć tylko przy słabym lutowaniu, po prostu nie kupuj rur, Bóg wie gdzie. Zapoznaj się z markami w sklepie i to wszystko.

Wykonuję układ ogrzewania i zaopatrzenia w wodę tylko z rurami PP i polecam go wszystkim, ponieważ uważam, że tylko one mogą być wykonane pięknie, niedrogo, tanio i niezawodnie. Wybierając rury, nigdy nie patrzę na oznakowanie, wizualnie patrzę tylko na grubość ściany. Rozważam włamanie, jeśli po instalacji jest widoczne oznaczenie. Włókno szklane ma nieco większą rozszerzalność liniową niż wzmocnienie aluminiowe. Ale regulator ciśnienia jest zdecydowanie potrzebny

W twoim przypadku musisz się tylko martwić o to, jak doświadczony był twój czarodziej.. Ponieważ zaopatrzenie w wodę zostało pomyślnie wykonane przez niezbrojoną rurę, a nawet z nie wzmocnionego cienkościennego PN-10 (zimne słońce). Jak już zauważył kapitan, rura ze wzmocnionego aluminium jest potrzebna tylko do instalacji systemów grzewczych w celu odizolowania rury przed przenikaniem tlenu i nadania jej stabilności (zmniejszenia rozszerzalności cieplnej).

Sergey! Twój przyjaciel nie ma racji, PPs są proste do zaopatrzenia w zimną wodę, ale PP wzmacniany włóknem szklanym jest używany do ogrzewania i podgrzewania.Rury PP wzmocnione ddddddmetall są niepożądane, a to tylko chwyt marketingowy producentów w celu zwiększenia zakresu produktów. Produkty Valtec są całkiem dobre pod każdym względem.

nie musisz się martwić

trzeba zmienić, inny mistrz ma rację

Siergiej wzmocniony idzie tylko do ogrzewania.. i włókna szklanego, to także niezawodna wzmocniona rura.

Siergiej, nie ma się czym martwić, a mistrzowie twojego przyjaciela nie słuchają. Jeśli wszystko działa, po prostu wyjdź mi z głowy. I zaraz się zerwie. No tak, a stalowy pręt może zostać złamany, będzie pożądanie i wolny czas. Powiem to, co pamiętam o wzmocnieniu rur PP. Wzmocnienie wykonane jest z takim samym sukcesem jak folia aluminiowa i włókno szklane. Za co dokładnie - Alexander Gordienko już odpowiedział. Mogę dodać, jeśli dobrze pamiętam liczby, współczynnik rozszerzalności liniowej dla rur wzmocnionych PP wynosi od 0,035 do 0,050 mm na m / n. Może to być krytyczne tylko wtedy, gdy masz długie odcinki od dopasowania do dopasowania. Jest to mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę wielkość naszych łazienek.

nie zwracaj uwagi na głowę, bo do mieszkania trafi jakikolwiek polipropylen, który jest wzmocniony, że nie jest wzmocniony. najwyższa jakość kolców. A jeśli jest przyklejony do ściany, to ogólnie rzecz biorąc piękno

Polipropylen z włóknem szklanym zachowuje się idealnie zarówno w systemach zaopatrzenia w wodę, jak i przy dostawie ciepła, rury nie pękają.

Cholera, nie słuchaj głupców, idź na stronę producenta, wpisz oficjalne informacje.

Nowoczesne systemy grzewcze i ciepłej wody

Wszystko o systemach energooszczędnych i alternatywnych źródłach energii cieplnej

Plusy i minusy rur polipropylenowych i metalowo-plastikowych

Otworzyliśmy dwie nowe witryny: WWW.SOLAR-TT.COM iWWW.RUDYANOV.PROM.UA

Po prostu zwróć uwagę, że oba rodzaje rur są wykorzystywane w zaopatrzeniu w wodę i ogrzewaniu. Zaletą rur polipropylenowych jest niewątpliwie ich rodzaj połączenia ze sobą. Spawanie termiczne pozwala utworzyć monolityczne połączenie, które w swojej strukturze staje się takie samo jak rura. Do spawania użyj zgrzewarki, w zwykłych ludziach lutownicy, która może być użyta natychmiast przez absolutnie każdego. Wszystkie spawanie lub lepsze lutowanie trwa kilka sekund. Rury metalowo-plastikowe są łączone bez złączek spawalniczych lub złączek zaciskowych. W pierwszym przypadku trzeba specjalnego narzędzia do wcisku oraz do złączek skręcanych prosty klucz i fizycznej wytrzymałości człowieka, ale połączenie w obu przypadkach jest już daleko od monolitu w probówkach polipropylenowych. Można również zginać plastik, a w polipropylenie używać tego kąta i trójników. Jak widać, w połączeniach obu rur występują zalety i wady. Ale niezawodność połączenia wygrywa polipropylen, ponieważ jego związki mogą być bezpiecznie monolityczne. Rozważmy teraz reżimy temperaturowe obu rur. Rury z polipropylenu mają temperaturę roboczą + 75 ° C, a przy ciśnieniu 7,5 atmosfery gwarantują żywotność 25 lat. Maksymalna temperatura, która może wytrzymać tego typu rury + 95 ° C, ale żywotność będzie mniejsza. Rury metalowe mające wewnętrzną warstwę rdzenia z polietylenu usieciowanego PE-Xc mają temperaturę roboczą + 95 ° C, co pozwala im wytrzymać krótkotrwałe obciążenie do + 110 ° C. Jednak w rurach z polipropylenu istnieje taki typ jak rury wzmocnione. Rury te są odporne na wysokie temperatury w porównaniu do konwencjonalnych i można je bezpiecznie stosować w systemach grzewczych, podobnie jak metalowe i plastikowe. Oba rodzaje rur zapewniają wysoką odporność na tlen, co zapobiega korozji metalowych części systemów grzewczych. Z ekonomicznego punktu widzenia rury polipropylenowe są ponad 2 razy tańsze od metaloplastycznych (zwłaszcza okuć). Także rur PP-R (polipropylenu) wykazują bardzo wysoką wytrzymałość mechaniczną, to znaczy, jeżeli spadek jest przeznaczona do montażu na rurze lub ciężkich przedmiotów do wykonania w tym, bez szkody nie będą stosowane. Staraj się przynajmniej lekko uderzyć metalowo-plastikową rurę młotkiem i zobaczyć przeciwnie. Kolejną zaletą rur polipropylenowych jest odporność na odszranianie. Oznacza to, że jeśli woda w rurze jest zamarznięta, nie można martwić się jej integralnością, rura rozszerzy się i przybra pierwotny kształt podczas rozmrażania. Rura metalowo-plastikowa prawie na pewno pęknie. Możesz kontynuować przez długi czas, ale wybór pozostaje dla konsumenta.

Rura metalowo-plastikowa, tak popularna 5 lat temu, stopniowo traci na atrakcyjności. Wynika to z faktu, że po raz pierwszy na rynku pojawiła się ogromna ilość niskiej jakości rur metalowo-plastikowych. a po drugie przecieki, które powstają w złączach rur metalowo-plastikowych po 2-3 latach ich eksploatacji.
Wszystko wokół Moskwy rynkach budowlanych zalewani plastikowej rury wartości 30 rubli za metr, podczas gdy koszty realne jakości rur wielowarstwowych nie może być mniejsza niż 90 rubli za metr.
Główne niebezpieczeństwo związane z używaniem metalowo-plastikowych rur jest następujące. Taka rura jest warstwowym ciastem: wewnętrzną warstwą jest usieciowany polietylen, następnie warstwa kleju, następnie warstwa aluminium, nowa warstwa kleju, a na końcu zewnętrzna warstwa z polietylenu lub innego materiału. Okucie mosiężne nakłada się na wszystkie powyższe warstwy. Podczas eksploatacji takiej rury, na przykład w systemie grzewczym, jest ona ogrzewana przez płynący płyn chłodzący. Współczynnik rozszerzalności liniowej termicznej dla polietylenu jest jego własnym, z uwagi na jego klej, dla aluminium, dla jego zewnętrznej powłoki, a także dla dopasowania. Wielokrotne deformowanie temperatury takiej ilości wzajemnie stykających się materiałów powoduje osłabienie rury w jej najsłabszym miejscu - w miejscu montażu oprawy.
Teraz wyobraź sobie, że rok później w twoim domu w przyciętym pokoju na grzejniku zawiązanym metalowo-plastikiem, zaczął podważać dopasowanie. Najprawdopodobniej weźmiesz klucz i dokręcasz nakrętkę na złączce, aż do wyeliminowania przecieku. Po pewnym czasie - miesiąc lub rok, pojawi się ponownie kropla, a ty ponownie dokręcisz oprawę. Po jakimś czasie nakrętka zostanie dokręcona do tego stopnia, że ​​będzie przeciskała się przez aluminiową warstwę rury metalowo-plastikowej, a najmniejszy wysiłek na łączniku wystarczy do rozbicia rury.
I wyeliminowania takiej awarii trzeba mieć drążenia zdobione ściany lub podłogi co najmniej 0,5 metra rury o jego przedłużenie, dla których trzeba zainstalować inny montaż, który, nawiasem mówiąc, według norm pracy z rury z tworzywa sztucznego, MUROVANA w betonie nie jest zalecane.

Oprócz opisywanej głównej negatywnej cechy, systemy z metalowym tworzywem mają jeszcze dwie wady. Po pierwsze, zawsze jest możliwość zwężenia okucia otworów (patrząc na każdym rynku budowlanym wewnątrz dowolnego montażu na rurze wielowarstwowej, widać, że transfer do montażu Serena jest znacznie mniejsza niż średnica rury, dla których są przeznaczone). Po drugie, koszt wysokiej jakości osprzętu do rury metalowo-plastikowej jest zawsze bardzo wysoki, co w dużej mierze neguje niski koszt samej rury.

Podsumowanie: rura metalowo-plastikowa może być stosowana z wystarczająco wysokim stopniem niezawodności tylko w przypadkach, gdy rurociąg wykonany z niej działa w tej samej temperaturze, co rzadko spotyka się w praktyce. Bazując na naszym doświadczeniu i doświadczeniu naszych współpracowników, które pozwoliły nam sformułować wyżej wymienione wady metal-plastik, w ciągu ostatnich 4 lat przestaliśmy oferować naszym Klientom rury metalowo-plastikowe.
Oczywiście, jeśli nalegasz, z pewnością zainstalujemy dla ciebie co najmniej ogrzewanie, nawet podgrzewane podłogi, przynajmniej każdy inny system plastikowych rur. Ponadto udzielimy naszej zwykłej rocznej gwarancji na zainstalowane systemy. Jednak zawsze uważamy za swój obowiązek ostrzec każdego z naszych klientów przed opisanymi nieszczęściami, które wielokrotnie przytrafiały się innym.
->

Polipropylenowe recenzje Valtec

Więc cześć znowu. Po wczorajszym wpisie mam 9 subskrybentów! Nie wiem, kim są ci ludzie, ale podobno ktoś zainteresowany moim opusem) Ponieważ ludzie tego potrzebują, będziemy kontynuować. Zwróciłem uwagę na krytykę dotyczącą projektu postu, tym razem postaram się poprawić błędy.

No, właściwie do tematu postu. Czym są rury polipropylenowe? Nie bądźmy wykręciła dziewicę udawać, że nie wiemy, wszyscy wiemy, co to jest i dlaczego. Ale to, czym są, etykietowanie i cel, staraj się rozpoznać tutaj. Przede wszystkim spróbujmy rozpoznać znakowanie rury i jakie informacje możemy z niej wycisnąć.

Paaaali Pierwszy to producent. Cóż, nie ma nic do wyjaśnienia. Drugi to rodzaj użytego polipropylenu, sam surowiec (zwany dalej PP). Tutaj zatrzymujemy się i żuć więcej.

Oznaczenie "PPH". Produkt homopropylenowy, stosowany w doprowadzaniu zimnej wody, do pompowania cieczy korozyjnych, nie używany do gorącej wody.
Znakowanie "PPB" jest produktem kopolimeru blokowego. Jest wręcz przeciwnie, służy do podgrzewania wody i ogrzewania, może być stosowany w ogrzewaniu podłogowym.
Oznaczenie "PPR", "PPRC". Jeśli trudno będzie znaleźć pierwsze dwa oznaczenia, ten znajdzie się na każdym kontuarze Santecha. przechowywać. To jest właśnie rura, którą ogrzewasz, rozprowadzasz wodę itp. Wykonany jest z kopolimeru losowego i uniwersalnego, wykorzystywanego w zaopatrzeniu w zimną wodę, gorącej i grzanej.
Ale to wszystko jest podstawową informacją dla wspólnego rozwoju. Chociaż jeśli wybierzesz niewłaściwy typ rury. Ale o tym później.

Dalej są średnica grubość ścianki i ich wzajemny stosunek w parametrach S i SDR, typ rury, szereg (wszystko to ci trochę powie) i PN. Instalatorzy rzadko obliczają ten problem, ale PN jest już ważny - liczba po tych literach wskazuje ciśnienie nominalne w barach. Załóżmy, że PN 10 wskazuje, że rura z tym całym arkuszem niezrozumiałych znaków przed PN przeżyła 10 barów podczas testów. Im większa jest ta wartość, tym grubsza ściana i mniejsza wewnętrzna średnica są obliczane za pomocą parametrów S i SDR. Kiedy należy wziąć pod uwagę obliczenia hydrauliczne.

Klasy rur:
1 klasa dystrybucji ciepłej wody w systemach 60 ° C, 50 lat użytkowania

Systemy dystrybucji ciepłej wody klasy 2 70 ° C, 50 lat użytkowania

3-klasowo-niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe (ciepła podłoga z PP)

4 klasowe ogrzewanie podłogowe, grzejniki niskotemperaturowe, okres użytkowania 50 lat i zakłada się, że (przez 50 lat) system będzie pracował 2,5 roku w temperaturze 20 ° C, 20 lat w temperaturze 40 ° C, 25 lat w temperaturze 60 ° C i 2,5 roku w temperaturze 70 ° C

5-klasowych grzejników wysokotemperaturowych, okres użytkowania 50 lat i zakłada się, że (przez 50 lat) system będzie pracował 14 lat w temperaturze 20 ° C, 25 lat w temperaturze 60 ° C, 10 lat w temperaturze 80 ° C i 1 roku w 90 ° C

Imponujące? To były wszystkie parametry PP, surowców, materiałów rurowych. Teraz przejdźmy dalej. Litery AL, bazalt (BAS) wskazują na obecność w warstwie rurek włókna szklanego, aluminium lub włókna bazaltowego. Można go zobaczyć na odcinku aluminiowo-srebrnej rury, cienkiej, bazaltowej itp., Może mieć różne kolory, najważniejsza jest jej obecność. PP ma koncepcję rozszerzalności liniowej. Na przykład, standardowy nie wzmocniony (ze współczynnikiem rozszerzalności liniowej o wartości 0,15) rura 10 mw temperaturze 80 g wewnątrz i 20 g w powietrzu wzrośnie o około 10 x 0,15 x 60 = 90 mm. To jest 9 cm na 10 m. Oznacza to, że im wyższa temperatura, którą podajesz do rury, tym większa będzie jej ekspansja, tym dłużej. Tak więc nie było takich niespodzianek i dodano warstwę aluminium lub bazaltu lub tkaniny szklanej, przy jej pomocy współczynnik rozszerzalności rury wynosiłby 0,03, a dla 10 m "wzrost" wyniesie tylko 10x0,03x60 = 18 mm. Jeśli potrzebujesz do lutowania długiej linii grzewczej lub dostarczania gorącej wody, zwykle stosuje się kompensacyjne pętle, wszystkie odkształcenia trafiają do nich. Jeśli to zaniedbanie, rura może nagle wydłużyć się, odpocząć i zgiąć) W mojej praktyce wylewka została wyciągnięta razem z płytką, kiedy instalatorzy przylutowali dwa baty zwykłej rury do głównej linii CWU (najwyraźniej diabeł wprowadził w błąd), zabetonował wszystko i położył dachówkę na wierzchu. Wylewka na rurze około 3 cm + dachówka.

Bazalt lub aluminium, co wybrać? Do pracy z aluminium potrzebne są specjalne kołki rozporowe. Albo kręcić nożem. Bazalt jest lutowany w taki sam sposób jak zwykła rura. Bazalt ma maksymalną temperaturę pracy 90 stopni, jeśli pamięć mnie nie zmienia, aluminium-110. Mimo to lepiej jest używać metalu ogólnie w miejscach o najwyższej temperaturze.

Co dokładnie klient musi wiedzieć z całego tekstu powyżej? Klasa rury, zbrojenie i PN. Wiele z nich odnosi się do PN i zakresu stosowania rur, które z zasady mają prawo do życia, jeśli wszystkie wymienione informacje na PP pokrywają się. Załóżmy, że PN 25, który jest pozycjonowany zgodnie z tabelami dla ogrzewania i dostarczania ciepłej wody, bez wzmocnienia, będzie bardzo dobrze wzrastał. Okazuje się, że do ogrzewania potrzebna jest wzmocniona rura co najmniej klasy 4 i PN 20-25. Jeśli naruszysz te wymagania, rura nie tylko powiększy swój rozmiar, ale również jej zasoby zostaną znacznie zmniejszone. Guzki za kilka lat.

Kolor samej rury. Tutaj każdy jest głupcem dla siebie, ktoś dodaje barwniki, a ktoś nie. Brak praktycznej wartości, tylko barwniki. Jedyną rzeczą są czarne rury, są one chronione przed promieniowaniem UV. PP boi się promieniowania ultrafioletowego, więc staraj się nie dopuścić do bezpośredniego światła słonecznego.

Cóż, tak jak to było w zwyczaju grzechów. Najgorszym grzechem tutaj jest chciwość i ignorancja. Różnica w cenie pomiędzy klasami rur i wzmocnionymi / niezbrojonymi jest imponująca, a dla laika obie są po prostu białymi rurami o pożądanej średnicy. Biorą tańsze i tulit na ogrzewanie niezbrojonych, na przykład, lub PN10. W końcu, jaki jest sens przepłacania? (To był sarkazm))

P.S. Przeczytałem to kilka razy. Ktoś może wydawać się nieco brudny, ale nie wiem, jak to wyjaśnić. Jest to przecież specjalna, referencyjna informacja. Rozumiem doskonale i wiem wszystko, co tu jest napisane, Dostaję za to pieniądze Natrafiam na to na każdej stronie, ale może się to komuś wydawać trudne. Tak więc chętnie odpowiem na wszystkie pytania.

Bayanometer powiedział, że reklamuję tu noże i półoś (O_o), ale zgodziliśmy się)

Rury Valtek (Valtec): opinie, cena, do ogrzewania podłogowego.

Cechy i zalety rur Valtec

Turecka firma Valtec od dawna zajmuje się produkcją i produkcją rur i kształtek polipropylenowych PP-R 100.

Rury z polipropylenu do ogrzewania Valtek mają idealnie okrągły kształt, a folia wewnątrz jest idealnie równa i pozbawiona zakrętów. Ta zaleta sprawia, że ​​rury Valtek do ogrzewania są dość popularne wśród instalatorów.

1 Funkcje i zakres

Charakterystyka techniczna rur z polipropylenu Valtec spełnia wszystkie niezbędne nowoczesne wymagania.

Surowce, z których są wykonane, bazują na najlżejszym kopolimerie PP-R 100, który wyróżnia się wysoką wytrzymałością i odpornością na media kwasowe i zasadowe.

Rury Valtek mają kluczową cechę - gdy zamarzająca woda nie niszczy ich struktury - ze względu na wysoki stopień elastyczności materiału.

Wynika to z faktu, że rury polipropylenowe Valtec są wzmocnione włóknem szklanym i są wytwarzane przy użyciu zmodyfikowanego polimeru, w łańcuchu cząsteczkowym, do którego dodawane są cząsteczki etylenu.

W rezultacie taka decyzja znacząco wpływa na charakterystykę techniczną - elastyczność, lepkość, wytrzymałość w wysokiej temperaturze.

Ponadto rury Valtek wykonane są z usieciowanego polietylenu:

  • Wytrzymałość fizyczna i pięćdziesięcioletnia gwarancja;
  • Opcjonalne malowanie;
  • Niski stopień przewodności cieplnej (rury metalowo-plastikowe Valtek nie posiadają izolacji podczas instalacji, a kondensat nie gromadzi się na ścianach zewnętrznych);
  • Oszczędność ciepła - rura metalowo-plastikowa Valtec (16 mm lub więcej - nieważne), podczas transportu gorącej wody daje tylko 10-15% ciepła;
  • Zdolność do wytrzymywania ostrych wzrostów temperatury płynu chłodzącego - rura polietylenowa usieciowana przez Valtec może wytrzymać temperaturę wody do + 100 °;
  • Całkowity brak przewodności elektrycznej - parametry techniczne rury metalowo-plastikowej Valtec mają wskaźniki, które nie przepuszczają elektrycznych prądów błądzących.
  • Odporny na korozję chemiczną - Rura polimerowa PEX Valtec charakteryzuje się brakiem par galwanicznych;
  • Odporny na osady wapienne - Rura Valtec do ogrzewania podłogowego ma idealnie gładką powierzchnię wewnętrzną.

Rury Valtek są szeroko stosowane przy wdrażaniu instalacji i tworzeniu domowych systemów kanalizacyjnych, zapewniając jednocześnie odpływ ścieków, tam gdzie mogą być stosowane, dzięki biologicznej neutralności i gładkości.

Na tej podstawie można wykorzystać rurę polipropylenową Valtek do dostarczania ciepłej i zimnej wody użytkowej oraz ścieków.

Ponadto rura Valtek do ogrzewania podłogowego może wytrzymać temperaturę w instalacji centralnego ogrzewania równą + 90 °.

Te systemy kanalizacyjne, które obsługują budynki o małej wydajności, mogą być w pełni zmontowane przy użyciu takich produktów polipropylenowych, wykorzystując specjalne połączenia i złączki.

Produkty te są również aktywnie wykorzystywane do transportu sprężonego powietrza i korozyjnych środowisk chemicznych. Systemy nawadniania i odwadniania są również konstruowane z ich udziałem.

2 Rodzaje i różnice

Na nowoczesnym rynku w sekcji hydrauliki technicznej można znaleźć następujące, najpopularniejsze odmiany rur polipropylenowych marki Valtec:

  • Rura Valtec PPRPN 20. przeznaczona do montażu instalacji wodociągowych oraz ciepłej i zimnej wody, w których temperatura medium nie powinna przekraczać + 70 °, a ciśnienie robocze - nie więcej niż 10 bar. Wykonany jest solidnie, bez dołączonej warstwy zbrojonej.
  • Polipropylenowa rura Valtec PP-FIBERPN 20 jest również szeroko stosowana w ciepłych i zimnych systemach grzewczych: temperatura nośnika ciepła wewnątrz rury może osiągnąć + 90 °. Ta produkcja jest wykonana z orientacją na metodę kompozytową i wykorzystuje w strukturze włókno szklane umieszczone pomiędzy warstwami zewnętrznymi.
  • Rurka polipropylenowa Valtec PP-ALUX wykonana jest z warstwy wzmacniającej z wtrąceniami z folii aluminiowej, umieszczonej w środkowej warstwie polipropylenu. Jest uniwersalny w swojej aplikacji i utrzymuje temperaturę płynu chłodzącego w + 95 °.

Niewątpliwe zalety to następujące parametry:

  • Obecność gładkiej powierzchni wewnętrznej, która zapobiega powstawaniu szkodliwych osadów;
  • Przyjazny dla środowiska - polipropylen jest materiałem przyjaznym dla środowiska, który jest bardzo odpowiedni nawet do transportu wody spożywczej;
  • Opinia publiczna - recenzje rur z tworzyw sztucznych Valtec są częstsze niż opinie o produktach innych marek, a w przeważającej większości - są pozytywne;
  • Wysoka wielofunkcyjność, która charakteryzuje się szerokim zakresem zastosowań, w tym - okablowaniem grzejników w systemie "ciepłych podłóg".

Wady takich rur są następujące:

  • Obowiązkowa konieczność obróbki końcowej (żelazo Valtec jest czasem używane również do rur z polipropylenu);
  • Ścisłe przestrzeganie parametrów maksymalnej ustawionej temperatury i poziomu ciśnienia, które są określone w dokumentacji technicznej (jednak wymóg ten jest równie obowiązkowy dla zgodności z systemami rur wykonanymi z dowolnego innego materiału i pod dowolną inną marką, więc trudno jest nazwać to wadą).

2.1 Ceny i recenzje

Cena rur metalowo-plastikowych Valtec (i polipropylenu włącznie) mieści się w następujących granicach:

  • Rura z tworzywa sztucznego Valtec (16 mm) PP-FIBER PN 25 (ciśnienie - do 25 barów, w temperaturze + 90 ° - 9 barów) - kosztuje od 2 do 4 USD za 1 metr.
  • Cena rury polipropylenowej Valtek PP-FIBER PN 20 (ciśnienie - do 6 bar, temperatura do + 90 °, średnica zewnętrzna - 20 mm) - od 3 do 5 $ za 1 metr.
  • Cena rury metalowo-plastikowej Valtek PP-ALUX (ciśnienie - do 9 barów, temperatura do + 95 °, średnica zewnętrzna - 20 mm) - od 3,50 do 5 USD za metr.

Przed zakupem rur polipropylenowych Valtec należy zapoznać się nie tylko z podstawowymi informacjami na temat tego produktu, które przedstawiono powyżej. Tutaj tuby polipropylenowe Valtec mogą pomóc potencjalnym nabywcom.

Mikhail, 50 lat, Khabarovsk:

Zdecydowałem się ulepszyć mój system kanalizacyjny (mieszkam w prywatnym domu), dla którego kupiłem rurę polipropylenową wzmocnioną Valtec. Długo badane przeglądy rur polipropylenowych Valtek - w rzeczywistości wpłynęły na wybór.

Użyłem ich tylko do instalacji linii - jestem zadowolony ze wszystkiego i doradzam innym.

Sergey, 43, Voronezh:

Stary system nawadniający ciągle przeciekał, a ja, za radą mojego sąsiada w daczy, zamontowałem nowy - za pomocą uniwersalnej rury Valtec PP-ALUX.

Teraz regularnie i bez problemów spędzam podlewanie, nie szukając miejsca, w którym płynie woda - system okazał się solidny, solidny i trwały (używam go przez trzeci rok). Polecam wszystkim.

Alexander, 45, Tiumeń:

W moim domu postanowiłem całkowicie ulepszyć systemy zaopatrzenia w wodę pitną, a zamiast starych metalowych rur zainstalowałem Valtec.

Na decyzję wpłynęły opinie na temat plastikowych rur Valtek - zbyt wiele pozytywnych.

Cóż, nie zawiodłem się - wszystko było łatwo zamontowane, same rury - choć praktycznie nieważkie, ale dość mocne i wytrzymałe. Zadowolony z wyniku!

2.2 Niuanse instalacji

Do instalacji można użyć prasy do rur metalowych Valtec i następujących najczęściej stosowanych technologii:

  • Zastosowanie spawania typu gniazdowego - w którym końce rur pasują do siebie (jeden z nich jest z góry rozszerzany);
  • Zastosowanie spawania łączącego. gdzie oba końce rury są połączone za pomocą elementu pośredniego, z reguły jest to połączenie.
  • W przypadku połączenia gwintowego stosowane są złączki, które są wyposażone w gniazdo.

Teraz rozważ opcje bardziej szczegółowo - każda z nich jest w swoim własnym dobrym i znanym, tak, że należy zwrócić na nie uwagę.

Pierwsza metoda, w rzeczywistości, jest najbardziej udanym rozwiązaniem - ponieważ tworzy minimalną liczbę połączeń (a więc mniejszą szansę na ewentualny wyciek).

Rozważ etapy przygotowawcze:

  1. Prasa do rur metaloplastycznych Valtek tworzy się na gładkiej powierzchni.
  2. Dysze o wymaganym rozmiarze (średnica podłączanych rur) są do niego przymocowane.
  3. Wymagana temperatura jest ustawiona na lutownicy - dla produktów z polipropylenu wynosi ona + 260 stopni. Zwykle proces nagrzewania urządzenia trwa około 10 minut (oczywiście w zależności od tego, jak ciepło jest w pokoju, w którym prowadzone są prace). Przy okazji, gdy temperatura powietrza jest poniżej zera, ta technika połączenia nie może być użyta.
  4. Po nagrzaniu urządzenia do powyższej temperatury - należy odczekać kolejne 3-5 minut. po czym możesz przejść bezpośrednio do pracy.

Teraz - sam proces:

  1. Rura jest cięta na segmenty o wymaganej długości za pomocą przecinaka do rur, oczywiście - pod kątem prostym. Koniec jednego elementu jest rozszerzany tak, że zawiera on drugi element (nie rozszerzony).
  2. Cięcie jest oczyszczone z brudu. idealnie - odtłuścić (do tego można użyć alkoholu lub roztworu wody i mydła). To samo dotyczy wnętrza rozszerzonej rury.
  3. Rura jest oznaczona etykietą, na którą wejdzie do gniazda.
  4. Rurę umieszcza się w dyszach, a dzwon umieszcza się na trzpieniu.
  5. Po utrzymaniu czasu niezbędnego do nagrzania (w zależności od rury i zwykle jest to wskazane w instrukcji urządzenia), połączone części są wyciągane z urządzenia i łączone, bez obracania. Głębokość wejścia do gniazda powinna być ściśle zgodna z oznaczeniem.
  6. Dopóki połączenie nie zostanie całkowicie schłodzone - zabrania się obracać lub próbować zginać tę sekcję.

W celu połączenia rur polipropylenowych o średnicy przekraczającej 63 mm stosuje się technologię zgrzewania doczołowego, w której niezawodność połączenia jest wystarczająco duża.